Peklowanie jest tradycyjnym sposobem utrwalania mięsa, które zapewnia mu kruchość oraz intensywny, różowy kolor oraz przygotowuje je do wędzenia lub parzenia. Peklować można mięso wieprzowe, wołowe oraz niektórych gatunków drobiu. Peklowanie mięsa do wędzenia czy parzenia ma długoletnią tradycję i nie jest trudnym zadaniem. Mięso pekluje się m.in. metodą na mokro, czyli w mocnym roztworze solnym z dodatkiem aromatycznych przypraw i saletry – tzw. solance do mięsa.
Solanka do mięsa – ile soli na litr wody?
Obowiązuje zasada 50g soli na litr wody. Warto mieć na uwadze, że mięso można też peklować metodą zalewową, czyli umieścić je w wodzie z rozpuszczoną solą peklową. Ile soli peklowej dodaje się na litr wody do szynki? Proporcje są takie same – 50g soli na litr wody. Tym samym jak widzisz, jeśli chodzi o kwestię – solanka do mięsa ile soli na litr wody – sprawa jest oczywista. Dlatego też nikt nie powinien mieć problemu z przygotowaniem solanki. Trzeba jedynie trzymać się podstawowych zasad, dotyczących ilości soli na litr wody oraz podstawowych przypraw, takich jak liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.