Choroba Hashimoto jest przewlekłym zapaleniem tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Ustalenie i wprowadzenie odpowiedniej diety może pomóc w złagodzeniu objawów, poprawie ogólnego samopoczucia oraz we wsparciu metabolizmu. Trudno ustalić konkretną, uniwersalną dietę dla każdego chorego, jednak warto kierować się kilkoma cennymi wskazówkami.
Dieta Hashimoto – co warto wiedzieć?
Osoby z Hashimoto powinny kierować się kilkoma podstawowymi zasadami, które stosowane regularnie mogą przyczynić się do polepszenia jakości życia codziennego. Przede wszystkim pierwszym krokiem w stronę złagodzenia objawów (prócz wizyty u specjalisty) będzie rezygnacja z produktów prozapalnych. Przetworzona żywność, cukry oraz tłuszcze trans szkodliwie wpływają na pracę tarczycy, dlatego warto je wyeliminować.
Ponadto należy zadbać o właściwą podaż białka i tłuszczów. Oliwa z oliwek, awokado, chude mięso, rośliny strączkowe oraz ryby wspierają metabolizm i regenerację komórek. Niektóre osoby, borykające się z Hashimoto zauważają poprawę po wykluczeniu ze swojego jadłospisu nabiału czy glutenu, jednak wszystkie zmiany powinny odbywać się pod okiem eksperta.
Dobrym pomysłem będzie suplementacja witaminy D oraz zwrócenie uwagi na odpowiednią podaż w dieciecynku oraz selenu, które odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu tego gruczołu.
Jakie artykuły spożywcze warto spożywać przy diecie Hashimoto?
Wprowadzając dietę na Hashimoto, warto skupić się na wkomponowaniu do codziennych potraw kilku istotnych artykułów spożywczych. Tłuste ryby są źródłem jodu oraz kwasów omega-3, które działają przeciwzapalnie, jajka dostarczają selenu i witamin z grupy B, natomiast owoce jagodowe wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym.
Warto również spożywać orzechy brazylijskie – bogate w selen czy fermentowane produkty, wspierające mikrobiom jelitowy, mający wpływ na układ odpornościowy.
Dieta Hashimoto – z czego warto zrezygnować?
Podejmując świadomą decyzję o wprowadzeniu diety na Hashimoto, należy skupić się na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu zaburzających ją produktów. Wśród nich znajdują się fastfoody i wysokoprzetworzone artykuły, słodycze, nadmiar soi czy przyjmowane w dużych ilościach warzywa krzyżowe.
Niekorzystnie na działanie tarczycy i całego organizmu wpływa też nadmiar alkoholu oraz nikotyny, mogąc zakłócać pracę całego układu hormonalnego.
Jakie mogą być przykładowe dania dla diety na Hashimoto?
Komponując dietę na Hashimoto, warto skorzystać z gotowych jadłospisów od zaufanych ekspertów, którzy z uwagą i zaangażowaniem podchodzą do ustalania posiłków, opierając się na swojej wiedzy oraz na doświadczeniu. Wśród ciekawych propozycji, jakie mogą znaleźć się w codziennie przygotowywanych daniach, warto uwzględnić awokado, jajka sadzone na oliwie z oliwek i rukolę, a także smoothie z jagód, banana i mleka migdałowego.
Dobrym pomysłem na urozmaicenie diety będzie wprowadzenie do niej pieczonego łososia, kaszy gryczanej i w ograniczonej ilości – surówki z kiszonej kapusty. Na podwieczorek można zjeść garść orzechów brazylijskich, natomiast na kolację sałatkę z grillowanym kurczakiem, oliwkami oraz oliwą z oliwek.
Kto powinien przejść na dietę Hashimoto?
Dieta na Hashimoto w głównej mierze jest zalecana osobom z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy, u których choroba powoduje problemy metaboliczne, zmęczenie oraz inne dolegliwości. W konsultacji z lekarzem powinny rozważyć ją także pacjenci, zmagający się z niedoczynnością tarczycy, problemami hormonalnymi, insulinoopornością albo nietolerancją glutenu czy nabiału.
Najlepsza dieta na Hashimoto – podsumowanie
Dieta przy Hashimoto powinna obfitować w produkty nieprzetworzone, będące bogactwem zdrowych tłuszczów, białka i innych składników odżywczych, które wspierają pracę tarczycy. Warto też zadbać o właściwą podaż cynku, selenu, jodu i witaminy D, przy jednoczesnej rezygnacji z żywności prozapalnej.
Dostosowanie jadłospisu do swoich indywidualnych potrzeb oraz eliminacja szkodliwych nawyków żywieniowych przyczynią się do znaczącej poprawy jakości codziennego funkcjonowania.