Tu znajdziesz bajeczne dania i smaku i zapachu

Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa z makaronem zabielana śmietaną, która zachwyci każdego. Poniżej znajdziesz opis krok po kroku, jak ugotować zupę pieczarkową, delikatną w smaku i aromatyczną. Kluczową kwestią jest to, by wiedzieć, jak ugotować grzyby, żeby wydobyć z nich to, co najlepsze.

Ile należy dodać piekarek do zupy pieczarkowej z ziemniakami?

pieczarkowa zupa- jak ugotować

Ilość pieczarek na 1 – 1,5 litra bulionu to mniej więcej 400 g. Grzyby po opłukaniu pokrój na cienkie plasterki i podsmaż na mocno rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym do zrumienienia. Pamiętaj o mieszaniu, możesz według uznania przyprawić je odrobiną soli i mieszanką ziół prowansalskich.

Ile czasu gotować zupę pieczarkową, aby smak pieczarek był intensywny?

Mając już przygotowany gorący bulion warzywny lub mięsny, dodaj do niego podsmażone pieczarki i gotuj około 15 minut. W następnym artykule dowiesz się jak długo smażyć pieczarki.

Jak dużo dodać makaronu do zupy pieczarkowej z makaronem?

Makaron w ilości około pół szklanki na 1 litr zupy, dodaj pod koniec gotowania zupy i gotuj do miękkości. Indywidualne preferencje decydują o tym, jak długo będziemy gotować makaron, na opakowaniu zwykle wyszczególniony jest minimalny czas niezbędny do tego, aby uzyskać postać al dente. Jeśli wybrałeś przepis np. na wersję zupy krem, makaron ugotuj osobno według przepisu na opakowaniu i dodaj bezpośrednio do talerzyków ze zblendowaną zupą. Możesz wykorzystać dowolny makaron z mąki pszennej lub pełnoziarnisty.

Najpopularniejsze do zupy pieczarkowej są formy, takie jak:

  • muszelki
  • kokardki
  • penne
  • kolanka.

Kiedy makaron jest już wystarczająco miękki, należy zabielić zupę kwaśną śmietaną 18%, pamiętając o jej odpowiednim zahartowaniu. Pomoże nam to uniknąć zważenia się zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Na koniec ciekawostka dla osób będących na diecie lub zmagających się z nietolerancją laktozy – zastępując śmietanę mleczkiem kokosowym lub śmietanką roślinną, możemy otrzymać na obiad wegańską wersję zupy pieczarkowej. 

Jak ugotować pieczarkową z ziemniakami

Gdy wśród domowników nie brakuje amatorów pieczarek, warto nauczyć się jak ugotować zupę pieczarkową, która powstaje z zaledwie kilku podstawowych składników dostępnych przez cały rok, a smakuje wybornie. Poznaj sprawdzony przepis, na to jak zrobić klasyczną sycącą zupę pieczarkową z ziemniakami, idealną na chłodniejsze dni. Jednym z pierwszych zagadnień jest jak ugotować grzyby, żeby podbić smak zupy pieczarkowej. Najlepiej jest pokroić pieczarki w plasterki i razem z cebulą podsmażyć je na oleju lub maśle klarowanym.

Jak długo gotować zupę pieczarkową?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak długo gotować zupę pieczarkową i w jakiej kolejności dodawać składniki. Do gotującego się bulionu warzywnego czy drobiowego, dodaje się obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki razem z podsmażonymi pieczarkami. Od tego momentu gotuje się zupę do czasu, aż ziemniaki osiągną odpowiednią miękkość, zwykle trwa to około 20 minut. Ile czasu gotować pieczarki do zupy pieczarkowej.

Jeśli lubisz bardziej gęste zupy na obiad, najpopularniejszym sposobem jest zagęszczenie naszej pieczarkowej mąką pszenną. Miesza się łyżkę mąki w połowie szklanki zimnej wody, aż znikną wszystkie grudki. Następnie wlewa się całość i dokładnie miesza, należy gotować zupę jeszcze przez kilka minut. Część ugotowanych ziemniaków można także wyjąć i zblendować, w tej postaci stanowią dobry zagęstnik. Na koniec warto dodać posiekany koperek i udekorować talerz kleksem śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *