Tu znajdziesz bajeczne dania i smaku i zapachu

Rosół to bez wątpienia najbardziej znana zupa w polskich domach. Zwykle podaje się ją jako pierwsze danie na niedzielny obiad, a potem odlewa się część bulionu, by przygotować inną zupę na drugi dzień. Zastanawiasz się, jak zrobić rosół tak, aby smakował wyśmienicie? Nic prostszego – podpowiemy, jak ugotować wyśmienity i aromatyczny rosół. Sprawdź, jak ugotować rosół z kurczaka, czyli jego najpopularniejszą wersję. Przy różnych okazjach warto jest próbować nowych smaków, każdy kto jeszcze nie jadł zupy pieczarkowe może spróbować przygotować takie danie.

Jak zrobić rosół, czyli najpopularniejszą polską zupę?

Rosół to klasyk nad klasykami, zupa uniwersalna i będąca podstawą innych zup. Dlatego warto wiedzieć, jak zrobić rosół. Można go podawać z różnymi dodatkami, m.in. z makaronem, kluskami lanymi czy zacierkami. Klasycznie rosół gotuje się na mięsie z kurczaka lub kury, ale można także gotować na mięsie kaczym (trzeba pamiętać, aby przed gotowaniem zdjąć z niego skórę), wołowym czy nawet dziczyźnie. W każdej wersji jest tak samo smaczny. W końcu nie ma nic lepszego od gorącego rosołu czekającego na kuchennym stole w niedzielne popołudnie. 

Jak ugotować rosół z kurczaka?

Choć rosół wydaje się prosty w przygotowaniu, to trzeba poświęcić na jego przyrządzenie trochę czasu. Zatem jak ugotować rosół z kurczaka? Sztuką dobrego rosołu jest dobrze dobrane mięso o odpowiedniej jakości oraz odpowiednio długi czas gotowania. Poniżej podpowiadamy przepis na pyszny i zdrowy rosół na kurczaku.

rosół z kurczaka

Podstawowe składniki na rosół z kurczaka:

  • porcja rosołowa z kurczaka,
  • marchew, 
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • przyprawy.

Przygotowanie rosołu:

  1. Umyj mięso, włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj wywar tak, by nie doprowadzić do wrzenia.
  2. Umyj, obierz i pokrój warzywa. Cebulę opal nad palnikiem. Dodaj warzywa do wywaru wraz z przyprawami.
  3. W trakcie gotowania na bieżąco pozbywaj się szumowin z wierzchu wywaru i uzupełniaj wrzątkiem parującą wodę. A jak długo gotować rosół? W zależności od rodzaju mięsa może to potrwać nawet 3-4 godziny.
  4. Gdy warzywa i mięso zmiękną, odcedzamy bulion. Rosół jest już praktycznie gotowy. Można go jeszcze doprawić do smaku oraz podać z ulubionymi dodatkami czy kawałkami mięsa. 

Jak zrobić rosół, który zachwyci?

W każdym domu króluje nieco inny przepis na rosół, jednak kluczowe dla przyrządzenia smacznego rosołu są zawsze te same czynniki:

  • jakość mięsa, 
  • czas gotowania,
  • odpowiednie przyprawy. 

Zatem jakie przyprawy do rosołu sprawdzą się najlepiej? Obowiązkowy zestaw przypraw to:

  • ziele angielskie, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • liście laurowe,
  • czosnek. 

Pod koniec gotowania rosół można przyprawić także lubczykiem i natką pietruszki. Można też dodać liść kapusty lub suszone grzyby dla bardziej wyrazistego smaku. Dodatki takie jak makaron czy kluski gotuje się osobno albo bezpośrednio w rosole. Ile czasu gotuje się makaron z rosołem? W zależności od rodzaju makaronu może zająć to od 3 do 10 minut. Warto próbować różnych wariantów i eksperymentować, aby z czasem nauczyć się gotować idealnie aromatyczny i wyśmienity rosół. 

Pozornie kwestia tego, jak zrobić rosół, może się wydawać skomplikowana. W rzeczywistości wystarczy spróbować, aby przekonać się, że nie jest to wcale aż tak trudne i każdy może przygotowywać pyszny rosół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *