W poniższym wpisie znajdziesz najistotniejsze informacje o tym, jak ugotować tapiokę, nie zabraknie także wskazówek dotyczących tego, jak ugotować tapiokę do bubble tea, żeby perełki były miękkie i się nie sklejały.
Proces otrzymywania tapioki z bulw manioku, czyli egzotycznej rośliny rosnącej w Ameryce Południowej i Środkowej, przypomina nieco pozyskiwanie skrobi ziemniaczanej.
To neutralny w smaku i zapachu produkt skrobiowy, który możemy zakupić w formie:
- mąki
- perełek
- płatków.
Czytaj dalej, jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić tapiokę, żeby mogła wzbogacić przygotowywane posiłki oraz stanowić uniwersalny substytut mąki pszennej. Tapioka może się przydać, gdy gotujemy obiad, nadaje się bowiem do zagęszczania zup czy sosów, nie jest podatna na zbrylanie. Mączna forma tapioki może być bezpośrednio wykorzystywana i nie wymaga dodatkowej obróbki.
Tapiokę w formie perełek możemy wcześniej namoczyć w wodzie lub mleku, co przyspieszy ich nawodnienie. Jeśli szukasz informacji, jak ugotować tapiokę na mleku lub na wodzie, musisz wiedzieć, że perełki tapioki podczas gotowania znacznie zwiększają swoją objętość, do gotowania stosuje się proporcje około 4:1 zarówno w przypadku mleka, jak i wody.
Wielkość perełek tapioki ma wpływ na czas gotowania, wynosi on około:
- 20 – 25 minut dla drobnych perełek 2 – 4 mm
- 40 – 45 minut dla większych perełek 5 – 8 mm.
Przygotuj smaczny i zdrowy deser z tapioki, może ona posłużyć do ugotowania budyniu czy kisielu, znalazła też zastosowanie przy wypieku:
- chleba
- ciasteczek
- omletów
- naleśników
- racuchów.
Dla wielu osób kolacja z tapioką to sposób na nietolerancję glutenu, tapioka bowiem nie zawiera glutenu. Można ją stosować zarówno do dań słodkich, jak i słonych, jest chętnie wykorzystywana w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Jak ugotować tapiokę do bubble tea
Bubble Tea to orzeźwiająca herbata na zimno lub na ciepło, z dodatkami np. mlekiem, w której na dnie są ugotowane kulki z tapioki, wyglądem przypominające żelki. Powstaje na bazie:
- zielonej herbaty jaśminowej
- tradycyjnej herbaty czarnej
- lub w wersjach smakowych tj:. truskawka, jagoda, malina, liczi, mango, marakuja, brzoskwinia itd.
Nie musisz dłużej szukać przepisu, jak ugotować tapiokę do bubble tea, zaskocz swoich znajomych podczas najbliższej imprezy i przygotuj samodzielnie ten napój. Poniżej jest opis kroków i sprawdzony przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak ugotować tapiokę do bubble tea w poprawny sposób.
Do 600 ml wrzącej wody dodajemy 100 g perełek tapioki i mieszamy, aby zapobiec sklejaniu się granulek. Gotujemy je do czasu, aż perełki tapioki robią się miękkie i przezroczyste. W środku nie powinien być widoczny biały punkt. Czas gotowania może wynosić średnio około 25 – 35 minut. Po ugotowaniu należy przepłukać perełki zimną wodą. Chłoną one smak, aromat i kolor napoju, w którym są zanurzone. Warto zapoznać się jak ugotować zupę grochową.
Gotowanie tapioki na mleku
Nuda wkradła się w codzienne menu i nie wiesz, co ciekawego podać na śniadanie lub kolację? Dzięki tym wskazówkom powstanie oryginalny pomysł na deser z tapioki, który zaskoczy znajomych. Czytaj aby dowiedzieć się, jak ugotować tapiokę na mleku, która doskonale sprawdzi się, jako zdrowy podwieczorek. Do wyboru masz mleko krowie lub alternatywne mleko roślinne np. kokosowe, migdałowe lub ryżowe. Po ewentualnym uprzednim namoczeniu, gotuj 1 część granulek tapioki w 4 częściach mleka przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Jako ciekawy dodatek do tapioki na mleku możesz użyć miodu, syropu, laski wanilii czy wsadu owocowego.