Najpopularniejsze i łatwo dostępne białe pieczarki, w postaci ćwiartek czy plasterków są chętnie stosowane w polskiej kuchni do przyrządzania różnych potraw, wzbogacania zup i sosów. Z nami dowiesz się, jak przygotować pieczarki, żeby poprzez smażenie na tłuszczu wydobyć ich doskonały smak i aromat. Lekkie zakwaszenie sokiem z cytryny pozwoli im zachować jasny apetyczny odcień.
Jeśli zastanawiasz się, jak usmażyć pieczarki, to po przeczytaniu tego wpisu poznasz sposób na pyszne pieczarki z patelni, które sprawią, że przygotowywany obiad nabierze wyjątkowego charakteru. Doskonale do tego celu nadaje się patelnia z nieprzywierającą powłoką, która pozwala ograniczyć ilość tłuszczu potrzebną do smażenia. Bardzo ważne jest też pozbycie się nadmiaru wody poprzez osuszenie pieczarek po myciu np. papierowym ręcznikiem. Dzięki temu pieczarki z patelni będą się smażyć na złoty kolor, a nie powoli gotować. Przepis z wskazówkami jak ugotować pieczarki żeby były białe.
Jak długo smażyć pieczarki
Indywidualne preferencje decydują o tym, jak długo smażyć pieczarki, aby osiągnąć pożądany efekt. W dalszej części wpisu przeczytasz o tym, ile smażyć pieczarki z cebulą, żeby nie były surowe i dostatecznie zmiękły.

Receptura na gotowanie pieczarek:
Cebulę posiekaną w drobną kostkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę szklimy na patelni, aż straci swoją objętość i będzie półprzezroczysta. Dodatek niewielkiej ilości soli przyspiesza ten proces. Trzeba pamiętać o dostatecznym rozgrzaniu oleju i regularnym mieszaniu, aby uniknąć przypalenia. Ile czasu smażyć pieczarki? Pokrojone pieczarki skrop sokiem z cytryny i dodaj na patelnię, smaż około 10 minut. Należy pamiętać, aby pieczarki wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz, co ograniczy jego wchłanianie. Podczas smażenia dokładnie mieszaj pieczarki z cebulą i dodaj ulubione przyprawy, nie używaj pokrywki, żeby nie blokować procesu parowania wody. Z pieczarek można również zrobić zupę pieczarkową.
Chcesz przygotować pieczarki do obiadu, ale okazuje się, że przepis nie uwzględnia dokładnej informacji o tym, na czym smażyć pieczarki, wymienione jest jedynie ogólne hasło „tłuszcz”? Spokojnie, już spieszymy z wyjaśnieniem, do wyboru jest kilka opcji, które charakteryzuje wysoka temperatura dymienia:
- olej rzepakowy
- smalec
- masło klarowane
Ze względu na specyficzny smak rzadziej stosowana jest oliwa z oliwek, należy natomiast unikać smażenia na margarynie, która nie jest uniwersalnym tłuszczem i dedykowana jest do pieczenia.
Jak wykorzystać pieczarki smażone
Świeże pieczarki podczas przechowywania wymagają określonych warunków chłodniczych, nie powinny zbyt długo stać w lodówce. Warto je przetworzyć, kiedy są jeszcze świeże np. poprzez smażenie. Mają uniwersalne zastosowanie, dlatego z łatwością można znaleźć przepis, umożliwiający ich wykorzystanie. Poniżej znajdziesz najpopularniejsze pomysły na to, jak wykorzystać pieczarki smażone w różnych daniach na obiad:

- farsz do zapiekanek, krokietów, bułeczek, pierogów, gołąbków
- składnik mięsnych i warzywnych kotletów mielonych
- składnik sałatek
- baza do sosów.
Smak tych grzybów świetnie współgra z natką pietruszki, świeżymi ziołami (tymianek i rozmaryn) oraz ostrymi przyprawami (chili).