Tu znajdziesz bajeczne dania i smaku i zapachu

Gulasz wołowy to danie, które często jest wybierane, jako główna potrawa, zarówno na przyjęciach, jak i imprezach rodzinnych. Doskonale również nadaje się na jesienne i zimowe dni, kiedy chłód przyciąga do kuchni i zachęca do przygotowywania rozgrzewających posiłków. Jednym z ważniejszych elementów w przygotowaniu gulaszu jest solenie. Kiedy solić wołowinę, aby jej smak wyszedł idealny? Kiedy solić gulasz wołowy, kiedy posolić bitki wołowe, a kiedy solić cielęcinę?

Kiedy solić gulasz wołowy?

Poznaj sprawdzony sposób na znakomity smak mięsa

Jeśli zastanawiasz się, kiedy solić gulasz wołowy, to podpowiadamy, iż tę potrawę soli się na końcu gotowania, tuż przed podaniem, kiedy smaki już się połączą i mięso będzie miękkie. Wcześniejsze dodanie soli może powodować utratę wilgoci i sprawić, że mięso stanie się twarde. Podobnie postępuj, gdy nie wiesz, kiedy solić bitki wołowe. Warto również tę czynność pozostawić na koniec gotowania. Zatem, wiesz już, kiedy solić wołowinę na gulasz, a co w przypadku wieprzowiny? i solenia wątróbki smażonej?

sól do wołowiny

Doskonały sposób na miękki gulasz wieprzowy

Jeśli szukasz doskonałego sposobu na miękki gulasz wieprzowy, to polecamy wzorować się na poniższym przepisie.

Przepis na gulasz wieprzowy rozpocznij od przygotowania następujących składników:

  • 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 papryki czerwonej i zielonej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 500 ml bulionu lub wody,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić miękki gulasz

Na dużą patelnię lub w rondlu wlej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek aż będą miękkie i lekko zrumienione. Dodaj mięso i smaż przez około 10 minut na złoty kolor. Pokrój papryki w kostkę i dodaj do mięsa. Smaż przez kolejne 5 minut. Dołóż koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, majeranek oraz bulion lub wodę. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Duś mięso na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż będzie miękkie i soczyste. Kiedy solić mięso na gulasz? Dodaj sól i pieprz do smaku pod koniec gotowania, wówczas smak potrawy wyjdzie po prostu idealny. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z kluskami, kaszą lub pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *