Tu znajdziesz bajeczne dania i smaku i zapachu

W praktyce wiele osób nie wie, że przed obróbką termiczną pieczarek nie trzeba obierać ze skórki, jest to konieczne tylko w przypadku spożycia na surowo np. w sałatce. Po przeczytaniu tego wpisu dowiesz się, jak ugotować pieczarki, aby były miękkie, soczyste i aromatyczne.

Zdradzimy także wskazówkę jak ugotować pieczarki, żeby były białe, albowiem ich ciemnienie podczas obróbki sprawia, że dania tracą swój apetyczny wygląd. Sprawdzonym sposobem jest zakwaszenie wody poprzez dodanie soku z cytryny. Wówczas grzyby zachowają ładny jasny odcień.

Pieczarki – gotować czy smażyć?

Wiele osób ma dylemat dotyczący tego, czy pieczarki gotować, czy smażyć, w ostatnim przypadku typ obróbki pieczarek na gorącym tłuszczu wpływa na zwiększoną kaloryczność dań, jednocześnie pozwala wydobyć ich niepowtarzalny smak. Jak przygotować pieczarki na obiad? Przed smażeniem pieczarki należy opłukać i dokładnie osuszyć, aby pozbyć się nadmiaru wody, który spowodowałby rozpryskiwanie gorącego tłuszczu. Ważne jest, aby pieczarki smażyć bez przykrycia stosunkowo krótko, około 10 minut, tracą bowiem dużo wody. Nigdy nie powinno się też kłaść pieczarek na słabo rozgrzany olej. Jeśli na obiad wybieramy wersję fit, lepiej jest gotować pieczarki w wodzie, po oczyszczeniu gotuje się je w całości od 3 do 5 minut, w zależności od wielkości. Po ugotowaniu należy je odcedzić na sicie i osuszyć. Po wystudzeniu są gotowe do krojenia i dalszego użycia.

Ile gotować pieczarki do zupy

Nie jesteś wirtuozem w kuchni i jeszcze nie wiesz, ile czasu gotować pieczarki do zupy? Poznaj trik na łatwe przygotowanie pysznej zupy pieczarkowej na obiad, którą można przygotować błyskawicznie. Na patelni należy zeszklić pokrojoną drobno cebulę i dodać pokrojone pieczarki. Całość podsmażać chwilę na tłuszczu i dopiero w tej zarumienionej postaci wrzucić do gotującego się już bulionu warzywnego lub mięsnego. Pieczarki gotować w zupie jeszcze minimum 15 minut, wyłowić kawałek pieczarki i sprawdzić stopień miękkości. Cały przepis na zupę pieczarkową z makaronem i ziemniakami.

Gotowanie pieczarek do sałatki

Uniwersalne zastosowanie pieczarek obejmuje także różnego typu kolorowe sałatki. Warto wybierać świeże i jędrne okazy, z zamkniętymi kapeluszami oraz bez przebarwień. Zobacz, jak powinno wyglądać gotowanie pieczarek do sałatki, poznaj metodę krótkiego blanszowania we wrzątku. Jak długo gotować pieczarki do sałatki? Pieczarki wrzuca się na osolony wrzątek z dodatkiem soku z cytryny i krótko gotuje, około 3 – 5 minut, po czym odcedza się i hartuje w zimnej wodzie.

pieczarki

Jak ugotować pieczarki do sosu

Sos pieczarkowy świetnie komponuje się z makaronem, kurczakiem, chętnie podawany jest także np. do kopytek czy placków ziemniaczanych. Wpis mówi o tym, jak ugotować pieczarki do sosu, żeby podczas obróbki nie ciemniały i pozostały jędrne. Po umyciu i osuszeniu, kroimy je na mniejsze kawałki. Stopień rozdrobnienia przekłada się na to, jak długo gotować pieczarki na sos, im drobniej je pokroimy, tym szybciej staną się miękkie. Ile czasu gotować pieczarki do sosu? Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę z czosnkiem, następnie wsypujemy pieczarki i gotujemy pod przykryciem przez 10 – 15 minut, od czasu do czasu, mieszając.

Oprócz soli i pieprzu przepis na pieczarki do sosu powinien uwzględniać przyprawy, takie jak:

  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • oregano
  • cebula
  • czosnek
  • natka pietruszki.

Dzięki tym dodatkom oraz delikatnej śmietanie uwydatnia się smak i aromat tych popularnych grzybów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *